Flytta på dina abonnemang

När du väl flyttat in i den nya bostaden och har packat upp så är det en del saker du bör tänka på att ordna med. Du har förmodligen haft telefonabonnemang, TV-abonnemang och bredband i din förra bostad. Abonnemang som du vill ta med dig till din nya bostad. Här skriver vi om vad du bör tänka på i samband med detta.

El
Om du inte meddelar ditt elbolag att de flyttar kommer du att stå till svars för elräkningen för din gamla lägenhet. Kolla upp vad mätarställningen står på i ditt elskåp och meddela ditt elbolag att du flyttar.

I samband med flytten kan det vara värt att överväga om du vill hitta ett billigare elbolag. Har du inte gjort ett aktivt val är det troligt att du betalar betydligt mer än du borde så passa på att undersöka priserna hos några andra elbolag.

Hemförsäkring
Din hemförsäkring är förstås kopplad till bostaden och flyttar du måste du också ändra din hemförsäkring. I princip blir det en ny hemförsäkring med nya villkor som är baserade på förutsättningarna hos din nya bostad (storlek, säkerhet etc). Se till att kontakta ditt försäkringsbolag innan du flyttar så att du får ersättning för skador i samband med flytten.

Telefon
Hade du ett fast telefonabonnemang i din förra lägenhet. Detta bör du såklart göra en ändringsanmälan för. När du ändå gör det så passa på att kolla om du inte kan få tag på ett ännu billigare telefonabonnemang! Ofta finns många kronor att spara på att välja ett billigare telefonbolag eller ett abonnemang som bättre passar ens mönster för hur man ringer.
Se vår lista över telefonabonnemang och ge det 15 minuter att undersöka om du kan hitta ett billigare abonnemang.

Bredband
När man flyttar in i en ny bostad är det inte säkert att man kan använda samma bredbandsabonnemang som man hade i sin tidigare bostad. Vissa bostäder har helt enkelt bara tillgång till en bredbandsleverantör.
Det är lätt att se vilket bredband som fungerar var genom att besöka respektive bredbandleverantörs hemsida och slå in adressen dit du flyttar. Om det abonnemang du hade i din förra bostad inte fungerar måste du avsluta det abonnemanget. Observera då att det ofta är lång uppsägningstid, ibland tre månader!
Kolla också med den nya bostadsrättsföreningens styrelse eller ordförande om föreningen har ett avtal med en viss leverantör och om det är möjligt att välja andra än just denna i såna fall.

TV
TV-abonnemang är numera synonymt med digital-TV. Digital-TV levereras i sin tur ofta i kombination med bredband och IP-telefoni med en paketrabatt. Därmed är samma råd som för bredband tillämpbara för TV också.
Det vill säga, undersök om det abonnemang du hade i din förra bostad går att använda även i din nya bostad. Kolla också med bostadsrättsföreningens styrelse eller ordförande om de har en bättre deal för en annan leverantör. TV-abonnemanget kanske till och med ingår i månadsavgiften!

Om du väljer att byta till ett nytt TV-abonnemang så se till att avsluta ditt gamla i tid. Det är tråkigt att behöva betala för 3 månaders digital-TV i din gamla bostad när du ändå inte kan använda det.

Källa