Göra det själv eller anlita en flyttfirma?

Det är vanligt att man samlar ihop några kompisar när man flyttar mellan mindre lägenheter. De anses mer eller mindre som kutym att man måste ställa upp om någon frågar. Oftast är dock de flesta måttligt roade av att lägga en värdefull helgdag åt att kånka möbler så se till att planera flytten bra, alternativt anlita en flyttfirma.

Få hjälp av sina vänner när man flyttar
Om du vill använda dig av dina vänner när du flyttar, och fortfarande vara vänner efteråt!, så är det vissa saker du bör tänka på:

•Hör av dig till kompisarna i tid. Gärna flera veckor innan. På så sätt hinner de planera för det och det kommer inte som en hastigt påkommen (tråkig) nyhet. Det gör också att det är betydligt lättare att få tag på dem innan de hinner boka upp något innan.
•Se till att ha allt färdigpackat, strukturerat och i lagom tunga förpackningar. Om något är känsligt för stötar så märk upp det ordentligt. Du kan inte bli arg om en kompis har sönder glas för att han satte kartongen underst i en stapel , om du inte hade märkt upp den med glas!
•Se till att ha ett generöst förråd av mat och dricka. Ingen jobbar bra på fastande mage och de hjälper dig för att vara snälla så var snäll tillbaka. Avsluta med flyttpizza och öl eller liknande.
•Se till att tacka för hjälpen och se framförallt till att ställa upp när de frågar dig nästa gång.
Om du flyttar själv kommer du med största sannolikhet behöva hyra en lastbil eller van för att frakta möbler och kartonger. Se till att boka hyrbilen i tid så att du inte står utan på flyttdagen, vilket är en mindre katastrof.

Anlita en flyttfirma
Alternativet är förstås att anlita en flyttfirma vilket framförallt är bra om man har många tunga saker eller om man inte vill fresta för mycket på sina vänners goda vilja. En annan fördel med att anlita en flyttfirma är att man kan försäkra sig mot om saker går sönder i flytten, alternativt försvinner i flytten.

Den största fördelen med att anlita en flyttfirma är förstås att det går snabbt, smidigt och man slipper själv bära sakerna. Flyttfirmorna har inte bara muskelkraften att flytta otympliga möbler utan även erfarenheten av att göra det, vilket kan vara väl värt pengarna.

På samma sätt som när du bokar flyttbil privat så gäller det att boka flyttfirman i tid. Ju tidigare du bokar desto fler alternativ får du att välja mellan, vilket i slutändan gör flytten billigare.

Oavsett om du väljer att använda dig av dina vänner eller anlitar en flyttfirma så lämnar du en bostad som behöver flyttstädas. Här står du i princip inför samma val, att göra det själv (och eventuellt med vänners hjälp) eller anlita en städfirma. Nästa kapitel handlar alltså om flyttstädning.

Källa