Botox från Magi Day Clinic.

VARFÖR GÖR MAN BOTOX?

​Många människor mår psykiskt dåligt när de får rynkor i ansiktet och får bättre självkänsla efter behandlingen. Det är godkänd för vuxna patienter under 65 års ålder, i de fall rynkorna har en stor psykologisk påverkan. Men det finns flera andra indikationer till botoxinjektioner, t. ex. migrän, tandgnissling, ökad svettning.

Substansen förhindrar musklerna att drar ihop sig och man får mindre migränhuvudvärk som är orsakas av muskelspasmer i blodkärl. Om man har ökad svettning (hyperhidros) hjälper botox att minska produktion av vätska av svettkörtlar. På nordiska kliniken i Sverige

NÄR KAN MAN BÖRJA MED BOTOX?

​Kollagen i huden minskar med åldern procentvis. Första tecken av det kan man oftast se vid 25-års ålder. Man ska avvakta med injicera med botox eller fillers innan det fyllt 25 år. Det kan variera ganska mycket mellan människor hur aktiva ansiktsmusklerna är och hur snabbt formas rynkorna däremot. De kan vara synliga tom om man är yngre men det rekommenderas att vänta med injektionerna och kan rekommenderas bara av medicinska skäll.

Effekt för botox för individer under 18 års ålder har inte studerats och därför substansen ska inte användas av personer under 18 år

Från och med den 1 juli 2021 ska endast läkare och tandläkare med relevant specialistkompetens få utföra skönhetsoperationer. Trådlyft och estetiska injektioner med fillers- och Botox kommer bara få ges av legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare.. Den nya lagen innehåller också bestämmelser om en åldersgräns på 18 år och krav på betänketid.

Behandlingen är godkänd för vuxna patienter under 65 års ålder, i de fall rynkorna har en stor psykologisk påverkan. Det betyder att det är rent formellt godkänd i Sverige att använda botox efter att man fyller 18 och man räknas som en vuxen. Däremot behövs det oftast inte sådant estetiska behandlingen när man är ung utan bara läkare får ordinera medicin med botulinumneurotoxin på grund av sjukdom.