9 råd för att flytta från en stad till en annan

Oavsett om det är flytt på grund av jobbet eller andra anledningar, är det mycket lättare att flytta på långa avstånd i teorin än i verkligheten. Från en teoretisk synvinkel är det väldigt lätt att välja en flyttfirma, planera en flytt, leverera dina varor. I verkligheten måste man komma ihåg många olika saker samtidigt för att flytta så smidigt som möjligt. Nedan hittar du 9 bra råd som kommer att göra din flytt så enkelt som du har aldrig drömt om.

1. Planera din flytt i förväg
Ifall det gäller internationell flytt eller en långväga flytt, finns det många delar som ingår i processen. Vanligtvis anser flyttfirmor och transportföretag att en långväga flytt är den som är mer än 1500 km från utgångspunkten till destinationen. Flytt som innebär att avståndet mellan utgångspunkten och destinationen är mindre än 1500 km men är fortfarande inte inom en enda stad eller område anses vara ”genomsnittliga”.

Oavsett de tekniska detaljerna kommer planeringen av din flytt att förenkla hela processen.

Det är också nödvändigt att planera den dag när förpackning av saker kommer att hända. Denna process innebär flera (eventuellt) komplexa beslut gällande vad att ta med, vad att gåva / sälja eller kasta bort. Ju mer tid du spenderar på det, desto bättre är det!  Det finns inget värre än att packa upp samma dag när hela flytt händer, särskilt om du har en lång resa framför dig.

2. Välj flyttdatum
Vid en långväga flytt finns det vanligtvis viss flexibilitet jämfört med en lokal flytt. Vid en lokal flytt finns det vanligtvis bara en eller två dagar när man kan utföra hela flyttprocessen. Vid en långväga flytt  har man förmodligen mer tid för planering och utförande av flytt.  Att flytta till en annan stad eller till ett annat land är en mycket mer tidskrävande process, både på planerings- och flyttsteg, i jamförelse med en lokal flytt.

Vid möjlighet undvik perioder när det kan vara många kunder hos flyttfirmor, då kommer deras tjänster kosta mycke mer än vanligtvis. Ifall du kan undvika att flytta på sommaren (från maj till augusti), då gör det. Detta kommer att låta dig spara dina pengar.

Ibland har du ingen annan möjlighet än att flytta på sommaren. Då rekommenderar vi att undvika början / slutet av månaden, eftersom det kommer att vara den mest upptagna tiden i året.

 

  1. Skriv ner alla föremål innan flytt
    När man flyttar lokalt beror kostnaden vanligtvis på antal timmar. Vid en långväga flytt beror kostnaden nästan alltid på antal och vikt av föremål som du planerar att transportera och avståndet till destination.

    En detaljerad lista över hushållsartiklar kan bli väldigt användbar här. Dessutom kommer den uppackningsprocessen att bli mycket lättare. Din lista kommer att fungera också som en huvudlista när du flyttar. Den kommer att förenkla processen för att verifiera att alla dina föremål har kommit säkert.

    4. Välj en pålitlig flyttfirma
    Tidigare har vi redan diskuterat hur viktigt det är att hitta en balans mellan kostnader och kvalitet vid val av flyttfirma. Det är också mycket viktigt att få en garanterad offert i stället av en uppskattning som kan förändras efter det utförda arbetet.
    5. Flyttförsäkring
    Det finns två alternativ vid flyttförsäkring. Vissa hemförsäkringar täcker kostnaden även vid flytt tillfällen. De kan dock bara täcka skador på huset eller lägenheten uppståndna vid flytt, utan skador på dina personliga saker.

    Flyttfirmor måste erbjuda grundläggande försäkringsskydd. De flesta företag erbjuder mer omfattande täckning för en extra avgift. Om du transporterar något högt värde föremål eller det föremål som är särskilt bräcklig / har sentimentalt värde, rekommenderas en utökad kostnadsberäkning starkt.

    6. Mätning och planering
    Att mäta ditt nya hem är processen som man brukar glömma om vid flytt. Om du flyttar till ett stort hus, är det inte så viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme på golvet för stora möbler. Samtidigt ifall minskar du husets storlek, kan mätning av väggar  i vardagsrummet vara ett extremt viktigt steg. Särskilt när kommer det till beslutet att packa och transportera en gammal soffa eller att köpa en ny. Detsamma gäller för en king size-säng som kan ta för mycket utrymme i en ny lägenhet.

    7. Storleksminskning och lossning
    Oavsett om du flyttar till ett stort hus eller en liten lägenhet, ger flyttning ett perfekt möjlighet att utföra en flyttstädning. Redan på  inventerings steget kan man hitta saker som du har aldrig använt eller bara glömde om för många år sedan. Då är det dags för beslutet om dessa föremål är värda att säljas, doneras eller bara tänkt att vara skräp.

    Om du minskar bostadsutrymmet, tänk på att du behöver inte hämta alla saker med dig bara eftersom du tänker att de passar bra för en ny lägenhet. Det är alltid bättre att inte skräpa vardagsrummet eller sovrummet med för mycket möbler. Detta är särskilt viktigt när man flyttar från ett hus eller radhus till en lägenhet. Glöm inte att du vill maximera ditt utrymme. Ibland innebär det att man köper mer eleganta möbler eller mångsidiga möbler med lagringsutrymme. Att sälja eller donera möbler kan också bli ett givande steg av flyttprocessen.

  2. Råd gällande förpackning

Vi kunde skriva ett helt blogginlägg om förpackning tips för långväga flyttar. Förpackningsmaterial av hög kvalitet kan bli ett bra sätt att få föremål levererade till ditt nya hem oskadat. De flesta transportföretag kan tillhandahålla professionell förpackning vid flytt för en extra avgift. Detta inkluderar vanligtvis allt från möbler till disk och kläder.

Förpackning för långväga flyttar

  • En låda med grundläggande nödvändigheter: den måste innehålla viktiga dokument, läkemedel och allt du behöver inom den första timmen efter att ha kommit till ditt nya hem. Du bör också tänka på att packa själv ett särskilt dyrt smycke och andra dyra föremål.
  • Märk allt: varje låda måste innehålla ditt namn på det, liksom hemadress. Att använda ett färgkodningssystem här kan vara användbart för att skilja mellan olika rum. Märkningssystemet kommer också att förenkla uppackningsprocessen avsevärt.
  • Professionella förpackningstjänster. De flesta flyttföretag kan erbjuda mer omfattande förpackningstjänster än bara förpackning av dina möbler och stora föremål. Diskutera kostnader för förpackningstjänster med det där företaget som du kommer att anlita på.
  1. Planera leveranstiden
    Vid långväga flyttar händer det mestadels så att dina föremål levereras under en viss tidsram, snarare än på en viss dag. Vanligtvis är tidsramen inte mer än 2 dagar. Du kommer också att få en 12-timmars anmälan innan dina föremål levereras till ditt nya hem. Vissa transportföretag kan erbjuda en kortare tidsram till en extra avgift.

    Ytterligare råd: överväga att transportera din bil

Många transportföretag kan transportera din bil tillsammans med dina tillhörigheter vid en långväga flytt. Det är viktigt att fråga om kostnad av denna tjänst, samt hur logistiken kommer att utföras. Det är viktigt att veta om detta kommer att utföras av flyttfirma själv eller via ett annat företag som flyttfirman samarbetar med.