Packa smart – Bra tips vid flytt

Moveria i Holland publicerade nyligen ett inlägg med olika små lifehacks när det kommer till flyttpackning. Många helt geniala, så vi ville också publicera dessa underbara små tips inför din flyttpackning.
1. Täck kläder med soppåsar istället för packning i kartonger
Varför hålla på och plocka ut plagg för plagg ur garderoben bara för att när du flyttar in i ditt nya hem behöva packa upp plagg för plagg igen? Här är en smartare lösning. Genom att ”klä in” kläderna med plastpåsar av större modell när kläderna hänger i garderoben så slipper slipper du allt besvär. Häng kläderna i flyttbilen och häng sedan upp i ditt nya hem.


2. Packa porslin med hjälpa av handdukar
Både tallrikar och handdukar skall med i flytten, så varför inre kombinera de båda. Genom att använda handukar som emballage och som fyllmaterial i dina lådor som i övrigt innehåller porslin så sparar du både plats och minskar risken för at porslinet går sönder.


3. Packa glas i strumpor
Samma koncept går att använda även på dina glas. Strumpor är här det perfekta skyddet. Lägg helt enkelt dina glas i strumpor. Du sparar både plats och garanterar att glasen inte skadas. Även vaser går ofta att skydda med hjälp av strumpor.


4. Packa flaskor med folie
Alla har vi någon gång packat ner något som sedan läckt i väskan eller i kartongen. Vid flytt när man kanske har många saker i samma låda är det extra tråkigt om något läcker. För att undvika det så lägg ett lager plastfolie över flaskans öppning och skruva sedan på locket igen. På så sätt slipper du läckande flaskor.


5. Packa smycken
Har du örhängen och andra smycken som du är rädd om och inte vill skall trassla ihop sig med varandra. Titta då på denna videon!


6. Packa böcker i resväska
Lika enkelt som genialt. Packa dina böcker i en resväska. Varför? Böckerna är ofta det som väger mest och som rent geometrisk passar bra i en resväska. Nu slipper du bära och kan istället rulla din tyngsta last.


7. Packa byråer och hyllor i plastfolie
Slå in byråer och bokhyllor i skyddsplast. Det är så tråkigt att få repor och andra skador under flytten. Med skyddsplast undviker du enkelt den typen av skador. Dessutom gör plasten att lådor hålls stängda under flytten.


8. Organisera och märk skruv
Märk skruvar till olika saker och sortera dem ordentligt i olika plastpåsar. På så sätt slipper du leta dig fördärvad innan du hittar rätt skruv till rätt möbel. Det är en liten ansträngning att sortera när du packar jämfört med den ansträngning som krävs för att sortera när du packar upp.


9. Fota din kablar
Kabel- När du flyttar din elektroniska utrustning så kommer du att dra ut alla sladdar. Är du inget tekniskt vidunder så kanske du inte har hundra koll på hur de olika sladdarna satt sen när du skall koppla in dem efter flytten. Ett bra tips kan därför vara att fota sladdarna innan du kopplar ur dem.


10. Märk dina flyttlådor
När du flyttar är det skönt om flyttlådorna kan sorteras till rätt rum och rätt plast redan när de bärs in i den nya bostaden. Ett knep för att kunna göra det är att tydligt märka flyttlådorna. Detta kan man gör med färgstark tejp, eller om man har möjlighet ha olika färg på hela flyttlådorna. Då vet man exempelvis alla lådor med röd tejp skall till köket, alla med blå till badrummet osv. På så sätt sparar man tid, man behöver inte titta i alla flyttlådor och vet hela tiden vart man har sina saker.

11. ”Startkartong”
På flyttdagen så hinner man oftast inte packa upp sina flyttkartonger och helt installera sig i den nya bostaden. Det är därför bra att ha en ”startkartong”. I den lägger du de saker som du kommer behöva direkt när ni flyttat in. Exempelvis tandborstar och andra hygienartiklar.


12. Ta inte med allt!
Det sista tipset är att inte ta med alla dina saker. En flytt är ett perfekt tillfälle att slänga en del saker. Du får tillfälle att se över dina ägodelar och ser kanske att du har en hel del grejer som du faktiskt inte behöver. Ta då inte med dem i flytten.

Källa: moveria.se