Tips och råd om val av flyttföretag

Underlätta din flytt genom att anlita flyttfirma! Då kan du få hjälp med allt från att skaffa flyttkartonger, packning och själva transporten av ditt bohag eller kontor. Här följer några saker du bör känna, allt för att minska risken för eventuella konflikter och missförstånd så att din flytt blir så smidig som möjligt.

Välj rätt flyttfirma
Se till att få offert från flera flyttfirmor, åtminstone 2-4 stycken. Här på Offerta.se får du offert från upp till 6 olika företag i din stad, vilket ger dig en bra bild över tidsåtgång och pris för din flytt. Därefter väljer du själv vem du vill anlita.

Tydlighet
Bestäm dig för vad i flytten du behöver hjälp med. Hade du tänkt packa allting själv eller behöver du hjälp med detta? Var tydlig med vad arbetet omfattar från början så det inte dyker upp några frågor på detta längre fram. Detta skall finnas med i det skriftliga avtalet. Allt för att du ska få en smidig flytt.

Skriftligt avtal
Nu när du valt flyttfirma, se till att alltid teckna ett skriftligt avtal mellan dig och företaget samt be om att få en kopia på avtalet innan arbetet påbörjas. Även ifall ni kommer bra överens när ni pratar om arbetet innan och allt känns kanon kan det uppstå saker under flytten som kan leda komplicera det hela. Genom att skriftligt avtala arbetets omfattning samt pris minskar ni risken för att hamna i en konflikt.

Pris
Be alltid om att få ett fast pris. Det blir enklare och tydligare för båda parter ifall ni redan förhandlat fram ett fast pris. Då minskar ni risken att hamna i en priskonflikt. Om ni skulle avtala ett ungefärligt pris får det slutgiltiga priset aldrig stiga mer än 15 %.

Innan flytten
Du som kund har en skyldighet gentemot flyttfirman att upplysa dem om eventuella saker som skulle ha betydelse för flytten, om det är någonting som kan störa eller hindra flytten på något vis. Se till att börja packa i god tid, detta tar oftast betydligt längre tid än man tror.

Under flytten
Skulle någonting påverka flytten som du borde meddelat flyttfirman på förhand är det upp till dem att agera utifrån vad de tror är bäst för dig. Be att flyttfirman frågar dig direkt om någonting skulle inträffa under flytten så att du får ta ställning till det samt berättar hur de ska agera.

Försäkring
Se till att kontrollera så att flyttfirman har ansvarsförsäkring för transporten. Flyttfirman har som skyldighet att ersätta bruksvärdet ifall något skulle gå sönder eller försvinna i flytten. Dock tas ingen hänsyn till det personliga eller känslomässiga värdet, det s.k. affektionsvärdet.

Reklamation
Skulle du vara missnöjd med någonting under flytten så ta detta med flyttfirman så fort du kan. Gör en besiktning och se att ditt bohag är i det skick som var det när du flyttade, dvs. inte har några transportskador. Om du vill göra en reklamation är det bra att göra det skriftligt, återigen för att minska risken för missförstånd. Skulle det uppstå en tvist mellan dig och flyttfirman så försök i första hand att lösa detta mellan er. Kommer ni inte överens och inte kan lösa konflikten kan du ta det till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Källa